COR Tata Steel wijst Indiase eigenaar op Nederlandse WOR

Publicatiedatum: 13/12/2017
Tags: Medezeggenschap - Reorganisatie - Wetgeving
Auteur: Evert Smit

De COR van Tata Steel Nederland schreef begin oktober een brandbrief aan het Indiase hoofdkantoor in Mumbai. Daarin wijst de raad op de rechten die de Nederlandse personeelsvertegenwoordigers hebben, en dringt hij er met klem op aan snel betrokken te worden bij het overleg over de fusie tussen Tata Steel Europe en de staaldivisie van ThyssenKrupp. Ook de Nederlandse directie zet zich schrap. Ons advies: Ontwikkel bij fusie of overname een strategie met duidelijke speerpunten, definieer de machtsbronnen die je ter beschikking hebt, verzamel je bondgenoten (vakbonden, directies, commissarissen, politiek) en benut de publiciteit.

Op het moment van schrijven was de COR nog buiten het onderhandelingsproces gehouden, evenals de directie van Tata Steel Nederland overigens. De werknemers hebben grote vragen bij de aangekondigde fusie. Als ze doorgaat, ontstaat er een gigantische bedrijf, met 15 miljard euro omzet en 48.000 werknemers. Het zou een evenwichtige fusie moeten worden, maar ThyssenKrupp is net wat groter dan Tata Steel Europe en de ervaring van het voormalige Koninklijke Hoogovens te IJmuiden heeft geleerd dat zoiets veel ellende kan geven. Bovendien is een baanverlies van circa 4.000 arbeidsplaatsen aangekondigd.

COR-voorzitter Frits van Wieringen sprak in de media van een “spijkerhard gevecht” en heeft “alle stoplichten op rood” gezet. Het eerste speerpunt van de COR is baanbehoud. De baas van Tata Steel Europe heeft weliswaar gezegd dat het baanverlies zich via natuurlijk verloop zal voltrekken, maar daar is Van Wieringen niet gerust op. “Dat werd destijds ook gezegd met Corus. Daar is toen niets van terechtgekomen. We geloven niet meer in mooie praatjes.” De twee verkooporganisaties zullen worden samengevoegd, wat betekent dat er banen wegvallen. “En Duitsland is groter. Daarbij zit ThyssenKrupp dichter bij de eindklanten. Dat ziet er niet goed uit voor IJmuiden”.

De COR vreest dat de geschiedenis zich zal herhalen. In 1972 vormde Hoogovens samen met het Duitse staalbedrijf Hoesch de combinatie Estel. Het bleek een ongelukkig huwelijk, dat in 1982 werd ontbonden. In 1999 leidde de fusie tussen Hoogovens en British Steel tot Corus. Dat het toneel werd van grote cultuurverschillen en heftige strijd. Het Nederlandse deel van het bedrijf draaide veel beter en zag het geld verdwijnen in een Britse bodemloze put. De overname van Corus door Tata Steel in 2007 veranderde daar weinig aan. Het tweede speerpunt dat Van Wieringen noemt is daarom het “veilig stellen van onze investeringen én controle over ons eigen geld”.

Een derde speerpunt is de governance, dus de bestuursstructuur en de vormgeving van de medezeggenschap. De COR wil een Nederlandse vennootschap met een structuurregime, dus met het versterkt voordrachtsrecht van de OR bij de benoeming van leden van de Raad van Commissarissen. De medezeggenschap kan hierbij bogen op een sterke traditie. In 2003 wist de COR, in een gezamenlijk optreden met de directie en RvC van Corus Nederland, de verkoop van de aluminiumdivisie te verhinderen. De brief aan de Raad van Bestuur van Tata Steel in Mumbai past hier naadloos in.

OR-advies

Ontwikkel bij fusie of overname een strategie met duidelijke speerpunten, definieer de machtsbronnen die je ter beschikking hebt, verzamel je bondgenoten (vakbonden, directies, commissarissen, politiek) en benut de publiciteit.

WOR- en BW-links:

WOR art. 25, lid 1a en 1b (verkoop, fusie en overname van de onderneming of een onderdeel ervan)
BW Art. 2:153 – 2:263 (structuurregime)

Dit artikel verscheen eerder in INZICHT in medezeggenschap. 20e jaargang, nummer 9, november 2017.

Interessant bericht? Deel dit bericht op Social Media of via e-mail.

Meer berichten