Zit je in de OR en heeft het bedrijf geen cao?

Publicatiedatum: 17/04/2024
Tags: Medezeggenschap - Cao & arbeidsvoorwaarden - Arbeidsverhoudingen
Auteur: Han ter Halle

Deel 1: Lees dan wat de OR kan doen en waar u op moet letten.

In sommige bedrijven ontbreekt nog altijd een cao of arbeidsvoorwaardenreglement (avr). Medewerkers hebben dan alleen houvast aan hun individuele arbeidsovereenkomst. Daar staan dan alleen enkele afspraken in over salaris, werktijden en eventueel pensioen. Vaak is dat zonder indexering van salaris of jaarlijkse verhogingen, overwerk, opleidingen en promotie. Verbeteringen regel je misschien als je erom vraagt en slim onderhandelt. Dat geeft veel onzekerheid en onduidelijkheid over rechten en plichten. De kans op ongelijkheid tussen medewerkers is ook groot.
De OR kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van dit soort situaties.

Wat kan de OR dan?

Check eerst of jouw bedrijf toch niet onder een cao valt. Dat kan door bijvoorbeeld contact op te nemen met een vakbond of via de site van het ministerie van Sociale Zaken. Is er een cao, dan hoef je als OR niet te onderhandelen. Je hebt wel de stimulerende taak de naleving van de cao te bevorderen. Een cao heeft een steviger juridische status dan een avr.

Is er geen cao of avr? Dan kan de OR een rol spelen bij de vorming van arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld door een avr af te sluiten met je werkgever. Die heeft voordelen voor zowel de werkgever als de medewerkers:

  • Werkgevers hoeven niet per medewerker aparte afspraken te maken;
  • Huidige medewerkers lopen niet zo snel weg en nieuwe mensen kunnen makkelijker worden aangenomen;
  • Het risico op verschillende beloning en behandeling tussen werknemers die hetzelfde werk doen is kleiner;
  • Werknemers weten waar ze aan toe zijn en hebben invloed op hun arbeidsvoorwaarden via de OR.
     

Hoe pak je dat aan, waar moet je op letten, enkele tips

  • Check of er niet toch een cao van toepassing is. Zo rijd je de vakbond niet in de wielen. Van niets naar een avr is een verbetering. Juridisch gezien is de overstap van cao naar avr dat niet
  • Check bij je collega’s of zij ook het belang zien van een duidelijke, transparante regeling voor het hele bedrijf
  • Neem het initiatief en ga in gesprek met de directie/bestuurder. Laat weten dat de achterban het belangrijk vindt dat er duidelijkheid komt over arbeidsvoorwaarden
  • Overtuig je de werkgever en wil die met je onderhandelen over een avr? Sluit dan eerst een convenant, o.b.v. artikel 32 van de WOR. Daarin leggen OR en werkgever onder meer vast dat de OR een gelijkwaardige onderhandelpartij is, dat de werkgever de avr niet mag vaststellen als de onderhandelingen vastlopen, hoe en hoe vaak de achterban minimaal betrokken moet worden, welke faciliteiten de OR krijgt om de onderhandelingen goed te voeren, en nog een hoop meer. Laat je hierbij ondersteunen door een advocaat of adviseur
  • Zonder convenant is het onverstandig te gaan onderhandelen
  • Kom je tot een convenant? Stel dan in overleg met je achterban een lijstje op van belangrijke onderwerpen zoals salaris, indexering, werktijden, verlof, pensioen, opleiding, promotie, beoordelingen, enz.
  • Bereid je goed voor. Breng de wensen van je collega’s in kaart en waarom ze bepaalde wensen hebben. Stel prioriteiten: wat is het belangrijkst? Bespreek met elkaar en je achterban wat haalbaar is en wat niet. Ga ook na hoe het zit bij vergelijkbare bedrijven
     

In onze volgende nieuwsbrief laten we je weten op welke wijze je nog meer aan de slag kunt met arbeidsvoorwaarden. Heb je nu al een vraag over arbeidsvoorwaarden? Of wil je hierover eens sparren met een deskundige/ neem dan contact op met onze adviseurs.

Basis & Beleid (www.basisenbeleid.nl) is een adviesbureau voor ondernemingsraden vanuit werknemersperspectief. We ondersteunen OR’s bij vraagstukken op het gebied van arbeidsvoorwaarden, werken samen met vakbonden, adviseren bij reorganisaties en geven trainingen. Inhoudelijk maar ook qua proces (hoe pak ik het aan).

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om na te gaan of wij kunnen helpen en ondersteuning kunnen geven.

Interessant bericht? Deel dit bericht op Social Media of via e-mail.

Meer berichten