Als OR wil je natuurlijk dat je collega’s met plezier naar het werk gaan. Dat ze op een gezonde manier het werk kunnen doen, en zich daarin kunnen ontwikkelen. Eigenlijk wil je dus dat het werk zo georganiseerd is dat je het werk op jongere en latere leeftijd kunt blijven uitvoeren, en daar tussenin. Je wil dat collega’s daar zelf ook actie op ondernemen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. omdat er nog veel fysiek zwaar werk is, omdat het werk enorm verandert of misschien wel verdwijnt. Ook kan het zijn dat medewerkers zelf geen aandacht hebben voor hun eigen vitaliteit en inzetbaarheid.

Voor de ondernemingsraad betekent dit dat zij goed moet weten welke rol zij wil innemen. Hoe kan de OR er aan bijdragen dat de organisatie en de medewerkers meer aandacht besteden aan inzetbaarheid? En hoe kunnen zij er aan bijdragen dat prioriteiten en acties zorgvuldig worden gekozen?
Dat vraagt wel het een en ander van de OR. Op welke manier kun je je inzetten? Hoe kun je monitoren hoe het staat met de gezondheid en betrokkenheid? Wat kun je doen op het gebied van scholing? Hoe zorg je dat de balans voor werknemers tussen privé en werk gezond is? En hoe zorg je er voor dat de organisatie (meer) aandacht voor duurzame inzetbaarheid krijgt?


Tips bij duurzame inzetbaarheid

  • Kijk wat de huidige knelpunten zijn, vanuit daar kan je een plan opstellen voor verbetering.
  • Ga na welke maatregelen er zijn binnen de organisatie en kijk welke aanvullende maatregelen mogelijk zijn.
  • Kijk hoe het werk georganiseerd is.
  • Zorg dat er meer aandacht komt voor DI onder de werknemers.
  • Stel vooral vragen zodat je weet wat er speelt, en blijf ze stellen.

Ondersteuning bij het duurzaam inzetbaarheidsbeleid

Onze adviseurs helpen ondernemingsraden bij het vormgeven van inzetbaarheidsbeleid. Dat doen we op de volgende manieren:

Training duurzame inzetbaarheid voor de OR

Deze training is vooral praktisch, en heeft de volgende onderwerpen

  • Welke onderwerpen betrek je in je DI-beleid?
  • Hoe maak je een goede analyse van de huidige stand van zaken en (toekomstige) knelpunten?
  • Het betrekken van stakeholders
  • Het opstellen van een actieplan

Resultaat van de training is dat de OR weet wat haar rol op het onderwerp is, een eerste keuze heeft gemaakt in de belangrijkste thema’s in het te vormen beleid en dit heeft vertaald naar concrete vervolgstappen.

  • Dialoog-analyse duurzame inzetbaarheid

Basis & Beleid heeft hiervoor een eigen dialoogspel ontwikkeld. Aan de hand van een 12-tal vragen gaan deelnemers in gesprek over de facetten in de organisatie die van invloed zijn op duurzame inzetbaarheid. Resultaat is dat deelnemers beter van elkaar weten hoe zij over DI denken, wat daarin al goed gaat en wat eventuele zorgen zijn. De dialoog ronden we af met een samenvatting daarvan en een eerste brainstorm over mogelijke vervolgstappen. De dialoog kun je met de eigen OR voeren, maar is ook erg geschikt voor een gesprek tussen OR en HR of met verschillende groepen medewerkers.

  • Toewerken naar een initiatiefvoorstel

Hierin begeleiden vanaf de eerste oriëntatie op het onderwerp tot het bespreken van het initiatiefvoorstel, en daarna. Vanzelfsprekend maken we daarin met de OR afspraken wat de OR zelf wil en kan doen, en welke ondersteuning Basis & Beleid biedt.

Samen met de OR kijken we welke stappen er al zijn gemaakt en welke er nog gemaakt kunnen worden. We bieden onderzoek, begeleiding van werkgroepen, adviestrajecten en trainingen om tot maatregelen te komen waar je wat aan hebt.

Binnen DI hebben we ook veel inhoudelijke kennis van onder meer:

  • Werkdrukbeleving en een goede werk-privébalans
  • Arbeidstijden, zoals flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden
  • Ploegenroosters, ergonomie en deeltijdmogelijkheden daarin
Arbeidsvoorwaarden, zoals seniorendagen, een DI- of vitaliteitsbudget of een generatiepact.

Artikelen over duurzame inzetbaarheid: