Zijn onze arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk genoeg voor de mensen die ons bedrijf of onze sector nodig heeft? Hoe verhouden de arbeidsvoorwaarden in onze sector zich tot die van andere sectoren? Bieden andere cao’s vergelijkbare of betere voorwaarden? Spelen we voldoende in op de wensen van medewerkers? Als we op het bedrijf van twee cao’s naar één overgaan, hoe moeten we dat dan doen? Hoe krijgen een helder en betrouwbaar antwoord op een of meer van deze vragen begrijpelijk op papier?

Een arbeidsvoorwaardenvergelijking van Basis & Beleid kan deze vragen beantwoorden. Je krijgt de juiste gegevens over beloning, vakantiegeld en -dagen, toeslagen voor overwerk en ploegendiensten helder en objectief op een rij. We berekenen die onderwerpen los van elkaar. Vooral ook berekenen we hoeveel een uur werken nu werkelijk oplevert voor een medewerker. We vergelijken natuurlijk functies van vergelijkbare zwaarte met elkaar. Appel met appels, kortom. Daarnaast maken we een kwalitatieve vergelijking van de onderwerpen die niet in geld te waarderen zijn.
Onze arbeidsvoorwaardenvergelijking helpt bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Wil een bedrijf gedispenseerd worden van een sector-cao? Dankzij onze vergelijking weet je of de arbeidsvoorwaarden (tenminste) gelijkwaardig zijn. Als sociale partners weet je precies hoe je cao zich verhoudt ten opzichte van andere cao’s en wat de verschillen zijn.


Voor we gaan vergelijken, bepalen we samen:

  • Wat het doel is van de vergelijking en hoe ons rapport eruit moet zien.
  • Welke cao’s betrokken moeten worden bij de vergelijking.
  • Of we hele cao’s met elkaar vergelijken of onderdelen.
  • Het proces, wie zijn er bij betrokken en hoe verloopt de communicatie.

We vergelijken in ieder geval:

  • Salaris en beloningen, hoe verhouden salarisschalen zich tot elkaar?
  • De normale arbeidsduur (bruto en netto).
  • De verschillende verlofregelingen.
  • Seniorenregelingen: zijn er leeftijdsdagen, is er een generatiepact of een RVU-regeling?
  • Sectorspecifieke regelingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Ondersteuning bij dit proces:

De adviseurs van Basis & Beleid hebben brede ervaring aan zowel de werkgevers- als de werknemers kant. Natuurlijk hebben we inhoudelijke kennis van Cao’s en arbeidsvoorwaarden, maar we snappen vooral ook hoe paritaire partijen werken. We streven naar de beste oplossing, met een evenwichtig speelveld voor werknemers en werkgevers. Ons advies wordt in gelijke mate gehoord. We beschikken over ruime ervaring in het vergelijken van arbeidsvoorwaarden in de sectoren vervoer, industrie en metaal.
Wij maken voor elke vergelijking een aanpak op maat, waarbij we alle partijen betrekken: vakbond, werkgever en/of werkgeversvereniging en waar nodig ook de OR.


Artikelen over arbeidsvoorwaarden: