Waarom zou de OR wel/niet prioriteit moeten geven aan duurzame inzetbaarheid?

4 Minutes21/05/2024 Reinier Hoogendorp

Duurzame inzetbaarheid. Oei, een enorm groot en breed begrip. Zou je daar als ondernemingsraad wel tijd in steken? Ja, want de OR is dé partij is die evenwicht kan brengen in de verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemers om duurzaam inzetbaar te blijven. Hoe doe je dat?


Wanneer moet de OR echt aan de slag met DI?

  • Als er sprake is van zware werkomstandigheden. Dat is of veel fysiek zwaar werk, het werken in ploegendienst of op onregelmatige werktijden. Maar ook als het werk mentaal veel van medewerkers vraagt.
  • Bij een ziekteverzuim van 10% of meer.
  • Als in de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) veel ‘rode vlaggen’ staan: thema’s die hoge prioriteit hebben, maar die door directie en HR niet worden aangepakt.
  • Als het werk de komende jaren veel gaat veranderen. Bijvoorbeeld door AI of de energietransitie.

Hoe doe je dat?

Een initiatiefvoorstel werkt het beste. Een paar tips:

  1. Geef in het overleg aan dat de OR met een initiatiefvoorstel gaat komen. Misschien wil de bestuurder het dan samen oppakken. Dat heeft alleen maar voordelen.
  2. Heb een antwoord paraat waarom de OR dat gaat doen. Dat kan globaal: “We denken dat de organisatie er belang bij heeft, we maken ons zorgen over… We vinden dat er nu echt iets moet gebeuren met… De noodzaak hiervoor blijkt uit het ziekteverzuim, dat medewerkers bij ons aangeven veel last te hebben van…”
  3. Hou het voorstel kort. Maak een samenvatting op twee A4. Noem daarin in ieder geval:
    • Welke problemen opgelost moeten worden. Natuurlijk is het mooi als je iets dat goed gaat, beter kan maken. Maar de meeste directies ‘slaan aan op’ het oplossen van problemen.
    • Wat de organisatie moet doen en ontwikkelen om te zorgen dat die problemen opgelost worden. Bijvoorbeeld minder fysieke belasting door investeringen in ergonomie, lichtere producten of taakroulatie.
    • Wat je collega’s zouden moeten doen. Bijvoorbeeld werken aan bredere inzetbaarheid (om taakroulatie mogelijk te maken) of elkaar aanspreken op ongezond werkgedrag.
    • Wat leidinggevenden zouden moeten doen. Niet alleen voorbeeldgedrag en het voeren van een goed gesprek over loopbaan en inzetbaarheid. Maar bijvoorbeeld ook dat DI onderdeel wordt van de dagelijkse aansturing en bijvoorbeeld het nemen van investeringsbeslissingen.
  4. Doe vooraf onderzoek. Lees de rapportage die de bedrijfsarts maakt of vraag aan HR op welke afdeling of groep medewerkers het ziekteverzuim het hoogst is, waar dat door komt, en wat HR doet om het te verlagen.
  5. Betrek je collega’s er bij. Hoe zien zij de toekomst? Wat zijn de belangrijkste zorgen? Daag hen uit na te denken wat ze er zelf in kunnen doen.
  6. Zie het initiatiefvoorstel niet als een eindresultaat, maar als een beginpunt om met de bestuurder/HR in gesprek te gaan over duurzame inzetbaarheid.

Geïnspireerd?

Mooi! Maar kom dan ook in actie. Blijkbaar is er een aanleiding voor. Weet je niet waar je moet beginnen? Bel of mail ons! We hebben veel ervaring met medezeggenschap en duurzame inzetbaarheid. Ondersteuning nodig bij het initiatiefvoorstel? We hebben een praktisch aanbod waarmee we in een paar werksessies:

  • Inzicht geven in de aspecten van duurzame inzetbaarheid die voor jullie OR van belang zijn.
  • De OR helpen bij het doen van research in de organisatie.
  • Met de OR komen tot een analyse van knelpunten en oplossingsrichtingen.
  • De bevindingen samenvatten in een initiatiefvoorstel.
  • De OR klaarstomen om het initiatiefvoorstel te bespreken, en helpen bij het maken van vervolgafspraken.
Delen kan hier