Er zijn veel aanleidingen om eens kritisch naar de inrichting van de medezeggenschap te kijken. Veel open plekken in de OR. Niet alle afdelingen zijn vertegenwoordigd. Je collega’s willen wel betrokken worden bij het OR werk, maar niet voor drie of vier jaar.

ls de organisatiestructuur wijzigt vraagt dat ook een nieuwe medezeggenschapsstructuur. Hoe hou je die structuur overzichtelijk? Kunnen we samen met de bestuurder de medezeggenschap vormgeven? Hoe zorgen we dat medewerkers goed vertegenwoordigd worden en zich betrokken voelen?
Medezeggenschap is een belangrijk onderwerp binnen organisaties. Als OR speel je een actieve rol in besluitvormingsprocessen binnen organisaties. Binnen de wet is er een set spelregels die zorgen voor een gelijkwaardige verhouding met de directie. Hoe zorg je ervoor dat dit ook in de vernieuwing overeind blijft?


Tips over medezeggenschap:

  • Blijf alert op knelpunten en bespreek ze.
  • Kunnen we werken met projectteams en focusgroepen?
  • Hoe kunnen we een interactieve medezeggenschap ontwikkelen?
  • Is er een plan? Met waarborgen voor een onafhankelijke positie?

Ondersteuning bij de vormgeving van medezeggenschap

Onze adviseurs ondersteunen de OR bij vernieuwingstrajecten van medezeggenschap. Samen kijken we wat de beste vorm binnen jullie organisatie is. Dat doen we door het samen verkennen van mogelijkheden. Bijvoorbeeld het inrichten van het OR werk met inzet van andere collega’s op interesse en expertise. En gebruik maken van handige digitale middelen. Zo, dat er niet alleen sprake is van meedenken, maar er serieus invloed is op de besluitvorming.

Onze experts staan voor u klaar bij dit complexe proces. Van advies op afroep tot volledige ondersteuning tijdens het traject.  Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden of stel uw vraag aan een van onze adviseurs.


Meer inspiratie

We deden eerder onderzoek naar vernieuwing van medezeggenschap. In het e-book modernisering medezeggenschap staan 13 cases met vernieuwingstrajecten beschreven.