Gedeeld beeld van de toekomst, goede keuzes nu!

Brancheonderzoek voor sociale partners


Binnen veel sectoren nemen werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers via sociale fondsen dagelijks beslissingen over de toekomst van de sector. Ze maken keuzes over investeringen in mensen en bedrijven op het gebied van opleidingen, arbeidsmarkt, verbeteren van de concurrentiepositie, professionaliseren van bedrijven, veilig werken en het beperken van overlast voor mens en milieu.

Om als werkgevers en vakbondsbestuurders in fondsen samen de goede keuzes te kunnen maken is een gedeeld beeld over de toekomstige uitdagingen en mogelijkheden van een sector essentieel. Anders praat je langs elkaar heen. Dat laatste gebeurt nog vaak merken wij in de praktijk.

En gedeelde toekomstvisie dus. Maar hoe maak je die? De onderzoekers van Basis & Beleid helpen daarbij.

De onderzoeken van Basis & Beleid geven antwoord op vragen als:

  • Hoe gaat jullie sector zich de komende jaren ontwikkelen?
  • Welke belangrijke technologische ontwikkelingen en nieuwe spelers op de markt moet de sector rekening houden?
  • Hoe is de concurrentiepositie en hoe kan die verbeteren?
  • Verandert de vraag van klanten, of dat nu bedrijven of consumenten zijn?
  • Hoe kunnen organisaties inspelenop de veranderende wensen van medewerkers om aantrekkelijk te willen blijven op de arbeidsmarkt?
  • Welk beleid moet in jullie sector ontwikkeld worden zodat werknemers en werkgevers in de sector op die veranderingen kunnen inspelen?
  • Met de beperkte middelen die het sociaal fonds heeft, wat ga je wel en niet doen?

Wij onderzoeken jaarlijks voor verschillende branches dit soort vragen. Een helder onderzoeksrapport, waarover iedereen het eens is, maakt het gesprek over het te voeren beleid en te besteden geld een stuk eenvoudiger.

Delen kan hier