Cao advies en arbeidsvoorwaarden


Zijn onze arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk genoeg voor de mensen die ons bedrijf of onze sector nodig heeft? Hoe verhouden de arbeidsvoorwaarden in onze sector zich tot die van andere sectoren? Bieden andere cao’s vergelijkbare of betere voorwaarden? Spelen we voldoende in op de wensen van medewerkers? Als we op het bedrijf van twee cao’s naar één overgaan, hoe moeten we dat dan doen? Hoe krijgen een helder en betrouwbaar antwoord op een of meer van deze vragen begrijpelijk op papier?

Een arbeidsvoorwaardenvergelijking van Basis & Beleid kan deze vragen beantwoorden. Je krijgt de juiste gegevens over beloning, vakantiegeld en -dagen, toeslagen voor overwerk en ploegendiensten helder en objectief op een rij. We berekenen die onderwerpen los van elkaar. Vooral ook berekenen we hoeveel een uur werken nu werkelijk oplevert voor een medewerker. We vergelijken natuurlijk functies van vergelijkbare zwaarte met elkaar. Appel met appels, kortom. Daarnaast maken we een kwalitatieve vergelijking van de onderwerpen die niet in geld te waarderen zijn.

Onze arbeidsvoorwaardenvergelijking helpt bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Wil een bedrijf gedispenseerd worden van een sector-cao? Dankzij onze vergelijking weet je of dat mag of niet. Als sociale partners weet je precies hoe je cao scoort ten opzichte van andere cao’s en op welke punten het beter kan.

Voor we gaan vergelijken, bepalen we samen

  • Wat het doel is van de vergelijking en hoe ons rapport eruit moet zien.
  • Welke cao’s moeten betrokken worden bij de vergelijking?
  • Moeten hele cao’s met elkaar vergeleken worden of onderdelen?

We vergelijken in ieder geval

  • Salaris en beloningen, wat zijn de verschillen in salarisschalen?
  • Wat is de normale arbeidsduur
  • Hoe zien de verschillende verlofregelingen er uit

Zijn er sectorspecifieke regelingen waar rekening mee gehouden moet worden?

Ondersteuning bij dit proces

Onze adviseurs zijn bekend met cao’s in onder meer de sectoren vervoer, industrie en metaal. Goede arbeidsverhoudingen zijn een belangrijk middel voor de totstandkoming van cao’s en arbeidsvoorwaarderegelingen. Wij maken voor elke vergelijking een aanpak op maat, waarbij we alle partijen betrekken: vakbond, werkgever en/of werkgeversvereniging en waar nodig ook de OR.