
De vertrouwenspersoon: onmisbaar voor een veilige werkcultuur
De vertrouwenspersoon: sleutel tot een veilige werkcultuur is essentieel in elke organisatie.
In een tijd waarin integriteit, sociale veiligheid en respect op de werkvloer centraal staan, biedt de vertrouwenspersoon een laagdrempelig aanspreekpunt bij ongewenst gedrag. Dit versterkt niet alleen de onderlinge verhoudingen, maar draagt structureel bij aan een gezonde organisatiecultuur.
Een vertrouwenspersoon is onmisbaar.
In iedere organisatie, groot of klein, werken mensen samen. Meestal verloopt die samenwerking prettig: collega’s die elkaar steunen, motiveren, van elkaar leren en inspireren. Maar wat als er spanningen of ongewenst gedrag ontstaat, zoals pesten of discriminatie?
Om ongewenst gedrag te voorkomen en aan te pakken, is een helder beleid nodig. De OR heeft hier instemmingsrecht op en een vertrouwenspersoon is onderdeel van dat beleid. We bespreken in dit artikel het belang van een goede vertrouwenspersoon. Waarom is een goede vertrouwenspersoon zo belangrijk? Wat doet deze persoon en hoe kan de OR daarbij ondersteunen?
De rol van een vertrouwenspersoon
Waarom de vertrouwenspersoon cruciaal is voor een veilige werkcultuur
Krijg je te maken met ongewenst gedrag? De vertrouwenspersoon is er voor je,: iemand die naar je luistert, je ondersteunt en helpt stappen te zetten. Een vertrouwenspersoon vertelt je ook welke rechten je hebt en welke mogelijkheden er zijn. Een goede vertrouwenspersoon is onmisbaar voor een gezonde en veilige werkcultuur.
Een vertrouwenspersoon is veel meer dan alleen een luisterend oor. De belangrijkste taken zijn:
- Opvangen, luisteren en ondersteunen van de medewerker die ongewenst gedrag heeft meegemaakt: Je kunt je verhaal doen en je weet dat je zorgen serieus genomen worden.
- Begeleiden en adviseren: Wat kun je doen? De vertrouwenspersoon helpt je om je weg te vinden en kan je begeleiden tijdens het proces.
- Signaleren en adviseren aan de organisatie: een vertrouwenspersoon hoort vaak verhalen van verschillende collega’s. Als daar patronen in te herkennen zijn, kan hij of zij deze signaleren en de directie hierover adviseren. Dit gebeurt altijd op hoofdlijnen, omdat de vertrouwenspersoon een geheimhoudingsplicht heeft (behalve bij misdaad).
- Registreren en informeren: een vertrouwenspersoon schrijft jaarlijks een verslag, en geeft zo inzicht in hoeveel en welk soort meldingen er zijn geweest.
Een vertrouwenspersoon is er dus zowel voor jou als medewerker om je op te vangen en bij te staan, als voor de organisatie om van meldingen te leren en te verbeteren.
Interne of externe vertrouwenspersoon?
Waarom een vertrouwenspersoon cruciaal is voor een veilige werkcultuur
Een organisatie kan er voor kiezen om een vertrouwenspersoon binnen de organisatie te zoeken, of iemand te vragen van buiten. Voor medewerkers is het belangrijk dat iemand onafhankelijk en objectief is en veilig voelt.
Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk, waardoor de drempel voor medewerkers om gevoelige informatie te delen vaak lager is. Een vertrouwenspersoon van buiten staat wat verder van jouw werkomgeving af. Dat kan soms lastig zijn omdat je meer moet uitleggen, maar kan ook een gevoel van veiligheid en objectiviteit geven.
Een interne vertrouwenspersoon heeft een goed beeld van jullie organisatie en kan makkelijk benaderd worden. Maar er bestaat altijd een risico van belangenverstrengeling of het gevoel van ‘ingesloten’ te zijn binnen de organisatie.
Daarom adviseren we doorgaans om gebruik te maken van een externe vertrouwenspersoon en deze eventueel uit te breiden met een interne vertrouwenspersoon.
Wie kan beter geen vertrouwenspersoon zijn?
Soms vervult een HR-verantwoordelijke de rol van vertrouwenspersoon. Dat lijkt praktisch, maar brengt een groot risico met zich mee. HR heeft namelijk ook de verantwoordelijkheid om te handelen in het organisatiebelang. Dit kan botsen met het belang van jou of je collega als melder van ongewenst gedrag. Bovendien is de HR-verantwoordelijke meestal degene die een dossier opstelt in het geval van een ontslagprocedure. De informatie die de vertrouwenspersoon ontvangt, valt echter onder de geheimhoudingsplicht. Een combinatie van die rollen kan de handelingsvrijheid van de HR-verantwoordelijke in de weg zitten. Daarom is het cruciaal dat de vertrouwenspersoon los staat van HR en van het management.
Wie moet dan wel vertrouwenspersoon zijn?
Wil je als OR of bestuurder werk maken van sociale veiligheid? Start met het versterken van de rol van de vertrouwenspersoon. Want: de vertrouwenspersoon is en blijft de sleutel tot een veilige werkcultuur.