Neemt jouw organisatie een andere over, of word je zelf overgenomen? Dat komt voor jou als OR misschien als een verrassing, maar het komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Er zijn allerlei redenen voor een fusie of overname. Je organisatie wil snel groeien en marktaandeel winnen, er is een ander organisatie gevonden dat perfect lijkt te passen bij jouw organisatie, of de directie verwacht veel synergievoordeel te behalen.

Als OR moet je die beweegredenen van je directie toetsen op nut, noodzaak en de kans op succes. Dat vraagt veel van een OR, zeker als je zoiets nog nooit aan de hand hebt gehad. Is er echt goed over nagedacht? Gaat de toekomst van de organisatie er inderdaad beter uitzien? Welke gevolgen kunnen er voor medewerkers zijn?
Het is dus belangrijk dat je de goede informatie krijgt en controleert en de juiste vragen stelt.


Tips bij een fusie of overname

  • Zorg dat je tijdig op de hoogte bent van de plannen en de aanleiding van de fusie/overname.
  • Stel vragen zodat je begrijpt wat de fusie/overname precies inhoudt.
  • Weet wat de effecten zijn op korte en middellange termijn.
  • Kijk naar de impact op arbeidsvoorwaarden of werkgelegenheid. Werk daarbij zo veel mogelijk samen met de werkgever en vakbonden.
  • Zorg dat de achterban goed geïnformeerd blijft.

Ondersteuning op inhoud en proces

Onze adviseurs beschikken over ruime ervaring met het beoordelen van fusies en overnames. Met die kennis toetsen we het plan van de directie. Zo helpen wij jouw ondernemingsraad en worden de belangen van het personeel en de organisatie gerespecteerd.

Samen gaan we aan de slag om de situatie van de fusie/overname inhoudelijk te begrijpen. We begeleiden je in overleggen met stakeholders, zoals directie, kopers en vakbonden. Waar nodig maken we afspraken over de continuïteit, werkgelegenheid of een sociaal plan. Hiermee kan de OR een onderbouwd advies geven.

We besteden aandacht aan

  • Wat gebeurt er als we niet fuseren of er geen overname is? Hoe is het proces tot stand gekomen? Heeft de directie een externe deskundige ingeschakeld en is de OR hierbij betrokken?
  • Het kopersprofiel: waar worden partijen op beoordeeld en wat zijn voor de OR belangrijke criteria?
    De financiering van fusie/overname.
  • De verwachte effecten op de organisatie en de haalbaarheid daarvan.
  • De verwachte effecten op de werkgelegenheid.
  • Het maken van (proces)afspraken hoe de OR betrokken blijft bij de uitwerking en uitvoering van de plannen.

Onze adviseurs helpen de ondernemingsraad bij het vinden van evenwichtige oplossingen die én rechtvaardig zijn voor de werknemers én bijdragen aan het succes van de organisatie. Samen doorgronden we de organisatie om de effecten van de verandering te begrijpen. We ondersteunen je bij het proces om te komen tot goede afspraken en een breed gedragen advies.

Onze experts staan voor u klaar bij dit ingewikkelde proces. Van advies op afroep tot volledige ondersteuning tijdens het proces.  Meer weten? Neem contact met ons op of stel uw vraag aan de advieslijn.

Als team je kennis vergroten?

Wij geven onder meer de volgende trainingen:


Artikelen over OR, fusies en overnames: