ORLive 16 oktober 2024: Terugblik

Op woensdag 16 oktober hebben wij deelgenomen aan ORLive in Den Haag.

We hebben op mainstage een presentatie mogen geven over verkoop van een onderneming. Waar loop je tegenaan, hoe ga je als OR te werk? Daarvoor hebben we de klant uitgenodigd. Dit resulteerde in een gesprek tussen de voorzitter van de OR, de vakbond en onze adviseur.


Help! Er is een overname op komst.

  • Medezeggenschap doe je samen met een team waarbij in het geval van een reorganisatie, fusie, overname of verkoop je te maken krijgt met een ingewikkeld speelveld waar zeer uiteenlopende spelers actief en van elkaar afhankelijk zijn. Tijdens ORLive kwam dit onderwerp ook aan bod tijdens onze sessie op het hoofdpodium: Help! Er is een verkoop op komst. Tijdens deze sessie vertelde de voorzitter van de ondernemingsraad Etienne Poulain van Duyvis Wiener samen met vakbondsbestuurder Jan Wit van FNV over hun ervaringen tijdens het overnametraject dat is begeleid door Sten Nouwens en Reinier Stroo van Basis & Beleid. Zowel Etienne als Jan pleitten duidelijk voor een goede samenwerking tussen de verschillende partijen bij gesprekken en het tijdig inschakelen van een ervaren adviseur, om in voetbaltermen te zeggen: blijf spelen in een driehoek.

Duurzame inzetbaarheid en de OR

De meeste OR’s weten inmiddels wel waarom duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is. Toch komt het niet in alle organisaties van de grond. En als de OR daar extra aandacht voor vraagt, is het antwoord niet zelden: “maar we doen toch al zoveel?”

In deze workshop zijn we ingegaan op de factoren die DI-beleid succesvol maken.

  • We hebben handvatten gegeven waar je op moet letten bij het versterken van DI-beleid.
  • We gaven advies over hoe je de effectiviteit van bestaande activiteiten kunt vergroten.
  • We lieten zien hoe je met je bestuurder in praktische stappen tot een gezamenlijk ambitie op DI komt.

Reorganisaties: Kun je ze zien aankomen? En hoe ga je ermee om?

  • Een reorganisatie. In elk bedrijf komt het wel een keer voor, soms zelfs met regelmaat. Uit onze praktijk blijkt dat ondernemingsraden vaak verrast worden door het nieuws over een reorganisatie en door de omvang en impact daarvan.
  • In deze workshop zijn we aan de hand van casussen ingegaan op de vraag wat de rol is van de ondernemingsraad tijdens een reorganisatie. Kun je de reorganisatie zien aankomen? Betekent een reorganisatie altijd ontslag van collega’s? Hoeveel invloed heb je als ondernemingsraad nu eigenlijk tijdens een reorganisatie? Wat heb je nodig om een goed advies te geven? En wat als blijkt dat het eigenlijk helemaal niet zo’n goed plan is?

Ken de financiële conditie van je organisatie

Voor de OR is het belangrijk te weten hoe je organisatie er financieel voorstaat. Dat bepaalt namelijk welke keuzes er op korte en lange termijn gemaakt worden. Bijvoorbeeld om te investeren of misschien juist om te bezuinigen. Het helpt de OR dus om proactief te zijn. Ook kun je besluiten beter in financieel perspectief plaatsen. Toch is het voor veel OR’s lastig om uit alle financiële gegevens op te maken hoe de organisatie er nu echt voor staat. Want waar staat nou wat? En welke cijfers zijn wanneer extra belangrijk? In deze workshop zijn de volgende onderwerpen aan bod gekomen:

  • Wat zeggen de cijfers?
  • Welke financiële informatie heb je als OR (minimaal) nodig?
  • Het begrijpen van cijfers: wat staat er, wat betekent het en hoe gebruik ik het?
  • Handige tips en tools om het overzicht te houden.

Heb jij vragen over een van de bovenstaande onderwerpen, dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze adviseurs hebben hier veel ervaring mee en bieden praktische en haalbare oplossingen.

Contact: via 030-2331272 of info@basisenbeleid.nl.

Delen kan hier