Bedrijfs-AOW: Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid bij zwaar werk: het nieuwe perspectief op de bedrijfs-AOW

Bedrijfs-AOW: Duurzame Inzetbaarheid bij Zwaar Werk is een thema dat steeds belangrijker wordt in organisaties waar medewerkers langdurig fysiek werk verrichten. Dit artikel biedt inzicht in hoe de Bedrijfs-AOW kan bijdragen aan gezond en werkbaar ouder worden – en wat de rol van de OR daarbij is.

Tot 2005 konden werknemers nog in aanmerking komen voor de VUT en rond hun 60ste vervroegd stoppen met werken. Inmiddels zijn de VUT- en levensloopregeling afgeschaft en blijft de AOW-leeftijd stijgen. Het idee nu: met meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid en zwaar werk zouden werknemers het werk langer vol moeten houden. Tot hun 67ste en de huidige veertigers tot minimaal hun 70ste.


OR, kijk verder dan alleen de regeling

Wat betekent de Bedrijfs-AOW voor duurzame inzetbaarheid bij zwaar werk?

Werkgevers en vakbonden zien dat veel werknemers de eindstreep op 67 nog altijd niet halen, zeker in fysiek of mentaal zwaar werk. Daarom is het vanaf 2026 onder voorwaarden weer mogelijk om werknemers met zwaar werk tot 3 jaar eerder uit te laten treden.

Er is veel duidelijk over de regeling voor vroegpensioen bij zwaar werk, of niet?

De hoofdlijnen van de uitwerking van het ‘gezond naar het pensioen akkoord’ zijn inmiddels bekend:

  • Uittreden kan maximaal 36 maanden voor AOW
  • De vergoeding is maximaal € 2.273 bruto per maand (2025)
  • Onderbouwd moet zijn dat er sprake is van een zwaar beroep. Een externe partij toetst hier op. Niet bekend is wat de toets inhoudt en wat de gevolgen van de toets zijn, als blijkt dat de externe partij een beroep toch niet zwaar vindt.
  • De werkgever moet aantonen wat het ‘flankerend beleid’ is. Oftewel: wat heeft die gedaan om te voorkomen dat iemand met een zwaar beroep niet kon werken tot aan de AOW-leeftijd. Onbekend is of de externe partij hier ook op toetst en wat er bijvoorbeeld gebeurt als er onvoldoende beleid is.
  • Driejaarlijks evalueren of de regeling nog doet wat ze moet doen:
    • Is de regeling nog nodig, of is dat flankerend beleid voldoende?
    • Wordt de regeling niet teveel gebruikt of misbruikt?

Duurzame inzetbaarheid begint bij inzicht in zwaar werk

Er zijn in Nederland alleen al 1,6 miljoen werkenden met zwaar werk, omdat zij in ploegendienst of in de nacht werken. Daarnaast zijn er de vele fysiek uitvoerende beroepen. In de meeste Cao’s wordt nu daarom afgesproken te inventariseren of er sprake is van zwaar werk en te kijken in hoeverre de RVU-regeling onderdeel kan zijn van het beleid op duurzame inzetbaarheid.

Ondernemingsraad: Maak het verschil bij zwaar werk en duurzame inzetbaarheid

Een RVU-regeling vastleggen in de cao, biedt de meeste zekerheid voor werknemers. Toch kan ook de OR initiatief nemen om tot een bedrijfs-AOW te komen, al is die geen cao-partij.

Hoe? Begin met het in kaart brengen of en waar binnen de organisatie sprake is van zwaar werk. Wat zijn de gevolgen daarvan voor medewerkers? Werkt het beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid eigenlijk wel? Dat soort vragen kun je als OR beantwoorden.

Wacht niet af, maar neem als OR het voortouw. Stel een ‘paritaire werkgroep’ in, waarin OR, HR, management en werknemers samenwerken. Door samen op te trekken krijg je beter zicht op de praktijk en kom je tot breed gedragen, effectieve maatregelen. Alleen zo maak je écht het verschil.

Zwaar werk eist zijn tol – voor werknemer én werkgever

Het ideaalbeeld is dat iedereen na 45 jaar nog steeds energiek en fluitend naar het werk en het pensioen gaat. Maar bij zwaar werk gaat daar vaak een periode van oplopend verzuim, en soms baanverlies of misschien een RVU aan vooraf.

Gevolg voor een werkgever? De kosten lopen flink op door verzuim, verminderde productiviteit en daarna nog dat ontslag of die RVU. Daarom is het in ieders belang om op tijd werk te maken van een flankerend beleid dan wel een nette regeling.

Meer weten? Meld je aan voor de online kennissessie!

Op woensdag 25 juni organiseren wij van 12.00 tot 14.00 een praktische online kennissessie over de bedrijfs-aow voor de OR. Hierin leggen we uit wat zwaar werk precies inhoudt, geven we concrete voorbeelden en delen handige tips voor het definiëren van zwaar werk. Ook leggen we uit waar je op moet letten bij het opzetten van een werkgroep. Aarzel niet, en meld je meteen aan via info@basisenbeleid.nl. Kan jouw vraag niet wachten tot 25 juni? Neem dan alvast geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. laten we samen aan de slag gaan om passende oplossingen te vinden.

Delen kan hier